Doç.Dr.Tevfik SÖZEN

Yüze Yağ
Enjeksiyonu

Yüze Yağ Enjeksiyonu – Fat grafting, fat injections veya lipofilling olarak da bilnen bu işlem kendi yağımızın göbekten, kalçadan, kasıktan alınarak yüzümüze hacim vermek amaçlı eklenme işlemidir. Sıklıkla çukurlaşmış göz altları, sarkmış yanaklar, sönmüş dudaklar, derinleşmiş nazolabial oluklar, ağız kenarı olukları problemlerini düzeltmekte bu işleme başvurulur. Yağ dokuları çökük duran yara izleri ve sivilce izlerinde de faydalıdır.

Güzelliğimiz; göz burun ağız kaş gibi organların birbiri ile oranı, yüzümüzde oluşan ışık yansımaları ve gölgelenmelerin uyumlu formlar oluşturmasından etkilenir. Aynen bir ressamın yaptığı tabloda geçişleri ayarlaması gibi bu ışık ve gölgelenmeleri de yüzümüzdeki yumuşak dokular sağlar. Bu yumuşak dokuları oluşturan en önemli yapılar da yüzümüzdeki yağ dokularıdır.

Vücudumuzdaki yağların kök hücreleri açısından en iyi kaynağı barındırıyor olması ve bu kök hücrelerin içerdiği büyüme hormonları, başlıca kolajen sentezinin tetiklenmesi gibi birçok yaşlanma karşıtı mekanizmayı otomatik olarak tetikler. Bütünsel yüz yenilenmesine ve genç görünüme katkı sağlar.

Yüze yağ enjeksiyonu nasıl yapılır? Ne kadar sürer?

Bu işlem vücuttan yağın anestezi altında alınarak santrifüje veya filtre edilmesi sonrasında uygulama alanına küçük damlacıklar şeklinde verilerek, alanın şişirilmesi, kaldırılması ve desteklenmesini amaçlar.

Yüze yağ enjeksiyonu, yapılan miktara ve bölgeye bağlı olarak 1 – 2 saat sürebilir.

Bu işlem iyileşmesi ağrılı olmamakla birlikte uygulanan yerde şişme, yağ dokusunun alındığı yerde de morarma ve hassasiyete neden olabilir. Bu işlemi yaptırdıktan 1 hafta sonra rahatlıkla normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Yağ enjeksiyonu yapılırken nelere dikkat edilir?

Yüzdeki yağ dokularını yorumlayabilmenizi sağlamak için sizlere kısaca yüz anatomisinden bahsetmeliyiz. Bir insanın yüzüne yaptıracağı herhangi bir işlemin neden gerektiğini ve nasıl etki ettiğini, nasıl bir çözüm önerisi sunduğunu anlamak için önce problemin temeline inmesi gerekir. Anatomi bilgisi ile bu temeli oluşturalım.

Yüzümüzde farklı katmanlarda yağ dokusu bulunur. Bu yağ dokuları yüz mimik kaslarını alttan ve üstten sararak hareket edeceği katmanları oluşturur. Yüzeyel yağ dokusundaki değişimler cilde olan yakın komşuluğu ve yapışıklığından dolayı cilt ile ilgili büyük etkilere sahiptir. Bu yağ dokusu cildimizin hemen altında yer alır ve yüz kaslarının etkisiyle cildimizle birlikte hareket eder. Yüzeyel katmana yapılacak herhangi bir yağ enjeksiyonu, ince cilt kırışıklıkları, lekelenmeler ve cilt elastikiyeti üzerinde fayda sağlar.

Diğer yağ dokusu katmanımız ise en altta yer alan kemik dokusuna yapışık olan derin yağ dokusu katmanıdır. Bu yağ dokusu yüzeyel yağ dokusu katmanı gibi hareketli değildir. Ve yapışık olduğu kemik dokusu gibi yüzeyde yer alan tüm katmanları tabandan destekler. Derin katmana uygulanan yağ enjeksiyonu uygulanmasıyla ortaya çıkan etki mimik hareketlerinden etkilenmez. Bu eklenen yağ dokusu kemik gibi davranır. Bundan ötürü çenesi geride olan, elmacık kemikleri belirgin olmayan kişiler derin katmana uygulanan yağ enjeksiyonu ile bu görüntülerden kurtulabilir.

Yağ dokusu eklenmesi ihtiyacı olduğunda derindeki alana destek sağlayıp küçük yanağı büyük yanağa, geride duran çeneyi daha belirgin bir çeneye, çukur bir alını bombe bir alına çevirmek mümkün.

İşte sizleri buraya kadar neden anatomi ile meşgul ettiğimi açıklıyorum. Yüze yağ dokusu transferinde güzel sonucu elde etmek için bu teknik detaya hakim olmak gerekir. Hocam işlemi biz mi yapacağız, neden bize anlatıyorsun dediğinizi duyar gibiyim! Bu teknik detay yüzünüze sahip çıkmanız için size gerekli. Maalesef uygun katmana uygulanmadığında bu yağ dokuları aşırı şiş yanaklara, güldüğünde sanki yanağında bir tenis topu varmış gibi görünüme sebebiyet verebilir. Ne demişler azı karar çoğu zarar.

Yağ enjeksiyonu için yağ dokularını nereden almalıyız?

Şöyle düşünün öyle bir yerden almalıyız ki; koyduğumuz gibi kalmalı, erime sıkıntısı ile karşılaşmamalı, kolay alınabilmeli ve alınan bölgeye de fayda sağlanabilmeli. Sizlerin de göbek bölgesinden alın dediğinizi duyar gibiyim, yapılan çalışmalar da bunları haklı çıkartıyor. Göbekten alınan yağlar en uzun süreyle hayatta kalan yağ dokusu olarak göze çarpmakta. Nasıl küçük detaylar büyük başarıların altında yatan basamaklarsa, işte bu şekilde yağ dokusunun alınmasından hazırlanmasına ve uygulanmasına birçok detayın sonucu etkilemesi kaçınılmazdır.

Bu yağ dokuları yüzümüzde gelişigüzel değil mükemmel bir uyum ve fonksiyonellik ile konumlanmıştır. Kilo alımı veya kilo verimi, bunların üzerinde hacimsel değişikliklere sebebiyet vererek güzel görüntüyü veya sağlıklı imajı etkiler.

Yüze yağ enjeksiyonu sonuçları ne zaman görülür?

Yüze yapılan yağ enjeksiyonunun sonuçları aşamalı olarak görünür, yapıldıktan sonraki ilk 3 ayda enjekte edilen yağ hücrelerinin %40 kadarında bir azalma görülebilir. Yağ kaybı beklentisiyle “aşırı düzeltme” yapmak yüzde aşırı şiş görüntüye sebebiyet verebilir. İlk üç ayda yağ hücreleri hacim açısından en düşük duruma gelir fakat dördüncü aydan sonra tekrar hacim kazanmaya başlar. Bu sebeple aşırı düzeltme yapmak hastanın nihai sonucunu etkiler ve tedaviden memnuniyet duymamasını sağlayabilir.

Aktarılan yağ hücreleri hayatta kalamadığı için bazı hastalarda minimal sonuç alınabileceğini unutmamak önemlidir. Genel olarak, yaşlandıkça daha az yağ hayatta kalır. Ayrıca sigara içenlerin daha kötü sonuçlara sahip olduğu düşünülmektedir.

Dokuz ay sonra, kalan yağ emilemeyeceği için sonuçlar kalıcıdır.

Yüze yağ enjeksiyonu kalıcı mıdır?

Yağ greftlemenin en büyük dezavantajı, yağın ne kadarının geri emileceğini ve enjekte edilen bölgede kalıcı olarak ne kadar kalacağını tahmin etmenin imkansız olmasıdır.

Transfer sürecinden kurtulan yağ için sonuçlar uzun ömürlüdür – normal yaşlanma süreciniz diğer dolgu maddelerinde olduğu gibi birkaç ay içinde hepsini emmek yerine, yalnızca normal yaşlanma süreciniz tüm yüzünüzü etkilediği için tedavi edilen alan hacim kaybeder.

Tabi ki yağ dokusunu alırken kullanılan teknik ve yağ dokusuna kibar davranma onun hayatta kalma olasılığını çok büyük oranda etkilemekte. Yağın alındıktan sonra nasıl hazırlanacağı ve nasıl uygulanacağı ise ayrı bir teknik detay.

Web sitemizdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.